Filippas släktkalas 2017
Som traditionen lyder har idag Filippas släktkalas 2017 gått av stapeln. Söndagen under midsommarhelgen är sedan urminnes tider avsatt för att tillsammans med släkten fira Filippas födelsedag med lunch och fika. Jag vet inte hur länge vi har gjort detta faktiskt, men bilder på bloggen finns för 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 och 2009. Det är oerhört roligt att kolla hur barnen, och vi själva, har förändrats genom åren! Det som också är roligt att konstatera är att menyn i stort sett varit samma genom åren. Varför ändra ett vinnande koncept?!
Idag var vi ovanligt få på plats. ”Endast” 15 personer mot ”normala” ca 25 personer. Samtliga frånvarande befann sig på annan ort och hade nog egentligen gärna velat komma. Vem vill missa liksom?! Värsta goda maten och trevligt umgänge med de närmaste!
På menyn idag stod bröd, smör och ost, kassler och potatissallad, Västerbottenpaj, ost- och skinkpaj, köttfärspaj och blandad sallad. På ost- och skinkpajen hade jag gjort en nyttigare pajdeg men det verkade ingen märka av (perfekt!). Som vanligt tog köttfärspajen slut först. Den är verkligen poppis! Själv har jag svårt att gradera. Tycker alla tre var helt fantastiskt goda! Mousserande vin, öl, vitt vin, rött vin och läsk så det stod härliga till.
Till dessert hade jag bakat hyperpopulära korintkakor och världens godaste kolakakor. Sedan de sedvanliga tårtorna. En med färdiga bottnar och en pinocchiotårta. Pinocchiotårtan är oslagbar. Så magiskt god! Båda var såklart goda men det är något extra med det mjuka från sockerkakan och det frasiga från marängen i kombination med grädde och söta, svenska jordgubbar. Mums! Kaffe och te såklart fanns också.
Vädret var klassiskt midsommarväder. Ena stunden strålande sol, andra hällregn. Vi svenskar är ju vana vid detta. Tallrik ut, tallrik in liksom! En riktigt trevlig och god lunch. Nu får se fram emot att upprepa succén nästa år igen!
Köttfärspaj, 4 port
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost
Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Ost- och skinkpaj
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tomat skuren i tunna skivor.
Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Dela den på mitten.
Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädde och färska bär emellan. Toppa med mer vaniljgrädde och färska jordgubbar.
Kolakakor, ca 20-30 st
100 g smör
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sirap
1 msk vaniljsocker
1 krmt salt
Sätt på ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Rör sedan ner alltihop i smörblandningen. Till sist rör man ner sirap. Knåda till en deg. Dela degen i tre delar och rulla ut dom till längder på ett bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna något. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt. Förvaras helst kallt (jag älskar att äta dom fryskalla).
Senaste kommentarer