Nyttiga veggobiffar
Måndag=Meat Free Monday. Har ni hakat på trenden? Vi är inte riktigt där ännu, men jag jobbar på det! Jag älskar vegetarisk mat men resten av familjen är inte riktigt med på noterna. Men här är ett superbra tips på fantastiskt goda vegetariska biffar.
I senaste numret av Buffé (Ica Buffé nr 10 2014) fanns det ett, eller två om man ska vara petig, recept på nyttiga ärtbiffar gjorda på gula ärtor. Dels ett recept baserat på okokta gula ärtor, dels ett recept på kokta gula ärtor. Jag valde att göra den okokta varianten.
Det fanns också tre olika förslag på smaksättningar av biffarna. Jag valde den svenska smaksättningen.
Mina biffar blev lite härligt knapriga och med en riktigt god smak. Själv serverade jag dom till Black Bean Spaghetti, grönsaker och en senapsklick men andra serveringsförslag är som biffar i hamburgerbröd med sedvanliga tillbehör eller varför inte med rostade rotfrukter.
Våga veggo!
Ärtbiffar (blötlagda, okokta ärtor), 4-6 biffar
250 g torkade gula ärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
1/2 msk bakpulver
rapsolja
svartpeppar, salt
Blötlägg ärtorna minst 12 timmar. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Häll av vattnet från ärtorna. Mixa ärtor, lök, vitlök, persilja, bakpulver, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar i en matberedare. Tillsätt smaksättning. Forma 4-6 biffar och stek i olja i het panna tills de är gyllenbruna, ca 3-4 minuter per sida.
Svensk smaksättning av ärtbiffar
1 msk skånsk senap
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
Senapsklick
1 dl creme fraiche
1 dl matyoghurt
2 msk skånsk senap
1/2 kruka hackad persilja
rapsolja
salt, peppar
Rör ihop creme fraiche, yoghurt och senap. Krydda med salt och peppar efter smak.
Borde verkligen börja med veggi-måndag. Så smart och nyttigt.