Skinkstut

Skinkstut
Skinkstut

Skinkstut, det vet väl alla vad det är? Eller? Skinkstuten fick sin ”15 minutes of fame” i programmet Efter fem när det i ett inslag kom fram att en familj i Åre skulle träffa vänner utomhus under december och äta lite julmat, bland annat skinkstut. Ingen av programledarna visste på rak arm vad skinkstut var och skulle återkomma med en förklaring i slutet av programmet. Och det var inte bara Efter fem-teamet som satt som frågetecken, många av tittarna måste också varit nyfikna och tog hjälp av google. Inlägget där jag har skrivit om Årets första skinkstut sköt omedelbart i höjden. Eftersom det inlägget både är gammalt och dåligt tänkte jag i detta inlägg med ord och bilder beskriva exakt vad en skinkstut är och hur den kan göras.

Skinkstut är helt enkelt en mjuk tunnbrödsmacka med skinka. Stut är jämtska för klämma gjord på mjukt tunnbröd. En jämtländsk klassiker! En stut behöver inte fyllas med skinka utan kan fyllas med en god ost, surströmming, någon god röra eller vad man nu vill. Stuten, och skinkstuten i synnerhet, kan givetvis ätas året runt men är vanlig runt jul och på julbordet, då med julskinka.

Välj ett gott, gärna kryddat, tunnbröd. Bre på smör.
Välj ett gott, gärna kryddat, tunnbröd. Bre på smör.

Själv föredrar jag ett ordentligt kryddat tunnbröd, gärna hembakt. Bre på smör/Bregott eller liknande.

Lägg på en fin bit julskinka.
Lägg på en fin bit julskinka.

Lägg på en fin skiva julskinka.

Ringla över en god senap.
Ringla över en god senap.

Ringla över en god senap.

Klicka på äpplemos.
Klicka på äpplemos.

Toppa med äppelmos, gärna hemgjort.

Rulla eller vik ihop, ät och njut!
Rulla eller vik ihop, ät och njut!

Vik eller rulla ihop, ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *