Skinkstut

Skinkstut, det vet väl alla vad det är? Eller? Skinkstuten fick sin ”15 minutes of fame” i programmet Efter fem när det i ett inslag kom fram att en familj i Åre skulle träffa vänner utomhus under december och äta lite julmat, bland annat skinkstut. Ingen av programledarna visste på rak arm vad skinkstut var och skulle återkomma med en förklaring i slutet av programmet. Och det var inte bara Efter fem-teamet som satt som frågetecken, många av tittarna måste också varit nyfikna och tog hjälp av google. Inlägget där jag har skrivit om Årets första skinkstut sköt omedelbart i höjden. Eftersom det inlägget både är gammalt och dåligt tänkte jag i detta inlägg med ord och bilder beskriva exakt vad en skinkstut är och hur den kan göras.
Skinkstut är helt enkelt en mjuk tunnbrödsmacka med skinka. Stut är jämtska för klämma gjord på mjukt tunnbröd. En jämtländsk klassiker! En stut behöver inte fyllas med skinka utan kan fyllas med en god ost, surströmming, någon god röra eller vad man nu vill. Stuten, och skinkstuten i synnerhet, kan givetvis ätas året runt men är vanlig runt jul och på julbordet, då med julskinka.

Själv föredrar jag ett ordentligt kryddat tunnbröd, gärna hembakt. Bre på smör/Bregott eller liknande.

Lägg på en fin skiva julskinka.

Ringla över en god senap.

Toppa med äppelmos, gärna hemgjort.

Vik eller rulla ihop, ät och njut!
Senaste kommentarer