Solgul morotssoppa
Det har sedan årsskiftet blivit lite av en tradition att vi äter soppa och mackor till lunch på lördagar. Helt enkelt en lättare lunch inför den lite tyngre lördagsmiddagen som ofta består av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jag har tex lagat Svärmors linssoppa, Gulaschsoppa och färdiga soppor. Har (eventuellt) bestämt mig för att väcka liv i bloggen så kommer förhoppningsvis komma härliga recept framöver. Först ut helgens soppa som var solgul morotssoppa.
Morotssoppa, 3-4 port
ca 500 g morötter
ca 150 g palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
12 deciliter vatten
2 msk smör
1 apelsin
Flingsalt och svartpeppar
Till servering: creme fraiche eller keso, rostade pumpakärnor och ett gott bröd
Skala och skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull. Stek grönsakerna på medelvärme tills de mjuknat och blivit glansiga. Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka upp och låt sjuda 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt skal och saft från apelsinen samt smöret. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i portionsskålar och klicka i en sked creme fraiche. Toppa gärna med finhackade örter. Servera med nybakat bröd.
Vill man inte ha vegetarisk soppa eller om man vill ha mer matig soppa kan man förutom creme fraiche/keso tillsätta tex grillad kyckling, räkor eller lax vid servering. Det blir en fin kombo tror jag.
Jag älskade soppan. Så krämig och god! Som en smekning mot kinden!
Senaste kommentarer