Skärtorsdagsmiddag

Förrätten som var en påskbuffé

Igår var det skärtorsdag och äntligen är påsken här! Jag älskar påsken med dess ledighet och möjligheten att umgås med släkt och vänner, gärna över en bit god mat och gott att dricka. Och det har vi tagit fasta på. Igår hade vi middag hemma hos oss med Mattias systrar, ikväll ska vi på middag hos pappa, imorgon har vi middag hos oss igen, söndag blir det bubbel och middag hos några kompisar och sedan är det redan måndag och sista påskdagen. Några dagar har vi med andra ord fortfarande lite öppet för spontanitet!

Ägghalvor med majonäs och räkor

Hemgravad lax

Sill

PåskölMiddagen igår gick givetvis i påskens tecken. Förrätten var en påskbuffé där man fick ta för sig av det man ville och orkade med tanke på att även huvudrätt och efterrätt väntade. Jag hade gjort hemgravad lax som var helt fantastisk och den serverade vi med hovmästarsås och rostat bröd. Ägghalvor med majonäs och färska räkor. Tre sorters sill – skärgårdssill, senapssill och löksill. Jag hade kunnat äta mängder av förrätten. Det är ju så gott alltihop! En påsköl till förrätten blev drickan till vuxna och påskmust till barnen.

Hemgjorda pommes duchesse

Grillat kött, pommes duchesse, grönsaker och såserSjälvklart grillade vi till huvudrätten. Perfekt grillade fläskkotletter som bara smalt i munnen. Tillbehöret till blev hemgjorda pommes duchesse, inspirerat från förra helgens finlördag och ojojoj vad goda de blev och fina! Sallad och såser blev det såklart också och ett gott vin till oss vuxna.

Påskig pinocchiotårta

Efterrätten blev en pinocchiotårta med jordgubbar. För att få den lite påskig krönte jag den med en chokladhare. Det här är en fantastiskt god tårta som passar när som helst. Den är bara bäst!

En riktigt underbar och god start på påsken!

Gravad lax

400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron

Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.

Pommes duchesse, 4 port

25 g smör
1 dl mjölk

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 20 min. Häll av vattnet. Tryck sönder potatisen med stomp eller potatispress. Tillsätt matfettet, äggulor och mjölk. Rör moset till jämn konsistens. Moset ska vara lagom fast att det kan spritsas. Smaksätt med salt och peppar och muskotnöt.

Spritsa rosor eller klicka bollar på plåt med bakplåtspapper. Vill du göra dem i god tid kan de vänta i kylen på gräddningen. Gratinera högt uppe i 250 grader varm ugn, 5-10 minuter. Servera genast.

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär. Dela tårtan på mitten. Flytta den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på botten och fördela frukt och bär. Lägg på den andra bottnen. Klart att äta eller förvara tårtan i kylskåp.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *