Mat under båtsemestern
Vad blir det för mat? En återkommande fråga. Här hemma med tre (!) kylar, två frysar och flera mataffärer ett stenkast bort borde mat och vad vi ska äta egentligen inte vara ett större problem (men jo, det är det vill jag lova). På båten, till sjöss, med begränsade kylmöjligheter, i princip obefintliga frysmöjligheter, små skafferiutrymmen och långa avstånd till affärer är det inte en enkel sak. Det gäller att planera. Så hur gjorde vi med mat under båtsemestern?
Vi gjorde en ordentlig matplanering med frukost, lunch och middag för första veckan. Förberedde så många av rätterna som möjligt, vakumpackade och frös in. Köpte på oss skafferivaror som konserver, pasta, ris, mjöl etc och en del kylvaror med längre hållbarhet för att ta höjd för följande veckor samt om något oförutsett inträffade. Bröd, chips och tilltugg, massor av dryck togs också med.
Frukosten blev i stort sett samma varje dag. Fil eller yoghurt med flingor och någon frukt/bär samt smörgåsar med enkelt pålägg. I de hamnar där det fanns bageri satte vi guldkant på frukosten och köpte färska frallor.
Luncherna försökte vi hålla enkla. Varmkorv i bröd, toast med tonfiskröra, raggarmacka, sill-bord, Soldatens ärtsoppa med pannkakor, utflyktsmackor med köttbullar och potatissallad, Ebbas omelett, enchiladas, grillad korv i bröd, rökt kalkon med grekisk potatissallad etc.
Till middag blev det grillat kött med tillbehör som tex grillade grönsaker och/eller grillad färskpotatis, pyttipanna med ägg, mozarella-pasta, gnocchi med mozarella och salami, stekt falukorv med makaroner, korv stroganoff med ris, köttfärssås och spaghetti, hamburgare i bröd, halloumiburgare i bröd, tacos, chili con carne, värmda fryspizzor (såååå smart, varför liksom uppfinna hjulet två gånger?!), etc. Några förrätter vi gjorde var räckmacka och Toast Skagen.
Varje dag blev det ”fredagsmys” eller som vi kallade det ”mys”. Något gott att dricka samt en skål chips/tilltugg alternativt grönsaker med dipp. Semesterlyx helt enkelt.
Vi passade också på att gå på restaurang när tillfälle gavs. Både till lunch och middag. Köpte glass och fika!! Åt choklad och annat godis. Sånt som sätter guldkant på livet!
Senaste kommentarer